Siirry sisältöön

Aloittavan yrityksen muistilista

Yrityksen perustaminen on helpoimmillaan sitä, että rekisteröidytään yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ja ruvetaan töihin. Käytännössä kuitenkin useimmat yritykset joutuvat miettimään hieman muitakin asioita. Yksityistä elinkeinonharjoittajaa lukuun ottamatta yritykset joutuvat tekemään enemmän pakollista paperin pyörittelyä, mutta sen lisäksi esimerkiksi kirjanpidon ja verotuksen ymmärtäminen vie jo paljon pidemmälle. Kokosimme siis suppean muistilistan asioista, joita aloittavan yrityksen kannattaa ottaa huomioon.

Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on oltava, jos yritys missään vaiheessa tarvitsee ulkopuolista rahoitusta. Liiketoimintasuunnitelman tekemisestä on lisää omassa artikkelissaan.

Starttiraha

Ennen yritystoiminnan aloittamista yrittäjän on haettava starttirahaa, jos hän on siihen oikeutettu. Starttirahan ideana on turvata yrittäjän toimeentulo siltä ajalta, kun yritystoiminta ei ole vielä vakiintunut niin, että se toisi tarpeeksi taloudellista vakautta. Starttiraha on siis yrittäjän sosiaaliturvaa, eikä yrityksen tuloa.

Kirjanpito

Pienimuotoisesta kirjanpidosta saattaa selvitä vielä itsekin, mutta mitä monimutkaisemmiksi asiat käyvät, sitä järkevämpää on palkata tähän alan ammattilainen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä kirjanpidon yhdenkertaisena, mutta muiden yritysten kirjanpitoon tarvitsee jo enemmän tietämystä.

Verohallinnon rekisterit

Yrityksen rekisteröinnin yhteydessä yritys voi liittyä myös Verohallinnon rekistereihin. Näitä ovat mm. työnantajarekisteri ja ALV-velvollisten rekisteri. Jos siis toiminta on arvonlisäveron alaista ja/tai yrityksellä on henkilökuntaa, on näihin rekistereihin pakko liittyä. Joka tapauksessa niihin voi liittyä vapaaehtoisesti.

Työntekijät

Tarvitseeko yritys ulkopuolista henkilökuntaa heti alussa? Paljonko yrittäjät aikovat itse työskennellä yrityksessä ja minkälaisella palkalla? Nämä ovat asioita, joita kannattaa pohtia jo etukäteen.

Liiketilat, koneet ja kalusto

Jotkut yritykset eivät tarvitse mitään, mitä yrittäjiltä ei jo löydy omasta takaa. Usein kuitenkin yritys tarvitsee liiketilan tai toimiston, erilaisia työvälineitä sekä toimistokalusteita tai suurempia työkoneita. Näistä kannattaa tehdä kustannussuunnitelma, mutta ostaa tavarat vasta sitten, kun yritys on pystyssä, jotta ne voidaan laittaa yrityksen omaisuudeksi ja säästää näin veroissa.

Luvat

Onko suunniteltu liiketoiminta luvanvaraista toimintaa? Tällaista voi olla esimerkiksi alkoholin anniskelu sekä taksiliikenne. Jos yritys tarvitsee toimintalupia, on otettava selvää etukäteen, mistä niitä anotaan ja kauanko prosessissa menee.

Yrityksen nimeäminen

Yrityksen nimi on ehdottomasti oltava tiedossa jo ennen yrityksen rekisteröimistä. Huonon nimen voi toki muuttaa, mutta vähemmällä katumuksella pääsee, kun nimeämiseen käytetään aikaa, vaivaa ja luovuutta. Nimen tulisi olla sellainen, joka jää helposti asiakkaiden mieleen ja luo positiivisia mielikuvia. Yrityksen rekisteröinnissä ensimmäiselle toiminimelle voi kirjata kaksi varanimeä. Tämä kannattaakin tehdä, sillä PRH:n nimiseula on hyvin tiivis.